Vad är skillnaden på 120g, 140g och 180g vinylskiva?

Geffen vinylskiva köpes

Du ska då det korta svaret här, för det finns ett sådant och det svaret gillas inte av alla vinylskivfantaster.

Det korta svaret är: vikten. Ljudmässigt kan det variera men inte på grund av vikten. Det är det korta svaret. Var det det du var ute efter så har du det och kan nu surfa vidare här på bloggen. Kanske läsa om bästa tillbehöret för dina vinylskivor, eller kollar in listan på skivaffärer som köper vinyl, som jag håller på att bygga upp.

För dig som vill veta mer om viktens betydelse för dina lp-skivor ska jag gå igenom en del här.

Först, när jag själv lyssnar på skivor på min idag förvisso mediokra skivspelare, så hör jag ingen skillnad på tunnare skivor (jag vet inte alltid om de är 120g, 140g, eller 150g. Sista verkar ovanligare, stämmer det?) och de tjocka skivorna jag har. Här har jag fått en nyinspelad vinyl av bandet Grand Rezerva av en polare och skivan är mitt referensexemplar på vikten då jag vet att den skivan är en 180g vinyl.

Omslag till Grand Rezerva, finns på Spotify och vinyl.

De tunnare skivorna har en tendens att tappa formen och bli svajiga lättare än de tjockare. Om du läser min blogg emellanåt så vet du att mitt skivsamlande utgår mest ifrån musicerandet på plattan, svänger det så svänger det, visst vill jag ha ett bra ljud men jag har inget problem med att köpa en sliten vinyl och spela på hemma. Däremot så klarar jag inte av när en platta bänder sig och blir vågig vilket resulterar i ett svajigt ljud. 

Då slängs plattan eller skänks till loppis om den är i skicket att jag tror att vissa står ut.

Ljudbilden märker jag inte heller någon skillnad på utifrån att det har med vikten att göra. Det finns bättre och sämre ljudbild på både lätta och tunga skivor. Det är mer årtalet de gavs ut som jag tycker mig höra en skillnad, olika ljudbildsstandarder är populära vid olika tidpunkter och gillar du inte ett sound då blir det inte bättre för att du har en 180 grams vinyl du spelar.

Detta var min bild av det hela. Vikten spelar inte någon större roll egentligen förutom då att skivan upplevs hålla formen längre.

Vad säger internet om vikten på vinylskivor?

När jag surfar runt och gör kollar ifall min upplevelse är rätt eller fel så hamnar jag också på samma ställe; jo, jag har nog rätt, fast kanske inte, men ändå så har jag mest rätt.

Det har diskuterats och diskuteras en hel del på vinyl-forum, det är inte bara jag och du som läser som är nyfiken på detta, och svaren är lika olika där. Vi tar en gammal tråd som får stå som exempel på forumdiskussioner där du läser att en person med smeknamnet "Buggsson" bestämt hävdar att vikten inte ska göra någon som helst skillnad för ljudkvaliten, allt enligt en annan liknande diskussion på forumet. 

"Freddy_Boy" (ber om ursäkt för smeknamnen :) Jag tar bara de namnen som står i forumet), menar dock att tyngre plattor är bättre på att återge basen.

"gcs" skriver i samma tråd att det är renheten av vinylen samt hur lång tid de tar på sig att kyla ner vinylen efter pressning som avgör kvalitén och inte själva vikten.

På web-sidan Sound by Vinyl (också affär) skriver de ett låååångt mycket mer ingående blogginlägg om viktens betydelse och vinylskivans kvalité än vad jag sammanfattar här, så läs vidare om du vill snöa än mer in i ämnet. 

Sound by Vinyl skriver att basåtergivningen blir bättre med en tjockare skiva men att vinylblandningen som skivan är pressad på har långt mycket större betydelse än själva vikten. De skriver till och med i slutet av texten att de föredrar de lättare skivorna pressad på bra vinyl jämfört med tyngre utav sämre vinylkvalité.

Slutsats

Ja, vad kom vi fram till? Helt ärligt, ingenting helt säkert, iallafall. Det verkar som om en tjockare vinyl kan återge basen lite bättre men det är ingen garanti för att en skiva kan ha pressats på sämre vinyl och sämre grejer. Det sistnämnda skrev jag inget om i min text, men det har dykt upp flertalet gånger under min research. Samma skiva från samma släpp-år kan låta olika beroende på att den pressats vid olika presserier.

En tjockare skiva håller formen bättre, men förutom missljud på grund av vågig skiva så finns det så många andra variabler som påverkar innan ens vi kommit fram till skivspelare.

Ofta så menar många (också Sound on Vinyl) att det är större risk att det handlar om nålen ifall ljudet börjar bli murrigt och otydligt, eller andra delar av hifi-anläggningen. Säkert så.

Om jag ändå ska försöka mig på en sammanfattning så är det att vikten kan spela roll på ljudåtergivningen, framförallt basfrekvenserna men att du troligen inte hör denna skillnad hemma på grund av vikten i vinylen utan beroende på din anläggning samt hur kvalitén på press och material varit.

Så akta dig för att slentrianmässigt säga att 180grammare låter bättre, då finns det risk att framstå som om okunnig och utan intresse för detaljer. För detaljerma, det är de som är viktiga för audiofiler! Det stämmer väl? :)

Hoppas denna långa utläggning hjälpt dig något. Har du tagit dig hit så ska jag inte rekommendera dig vidare till andra långa texter, utan jag tipsar om kortare texter som Två omslag att ha koll på då de höjer skivans värde enormt eller Hur du kan skicka skivor med posten.

Ha det gott nu, hör av dig om du har några frågor eller upptäcker fel här på sidan.


/Per


Kommentarer