Bild av Ri Butov från Pixabay
Jag har skrivit "äkta" i rubriken och om du hittar det lilla örat, som är beviset så är det en äkta Blue Note-skiva, så vet du att det är en äkta Blue Note-skiva. Men, det kan det vara även om örat inte finns där. Krångligt, ja, lite kanske men det finns en förklaring.
Det lilla örat som finns stämplat i slutet av skivan/vinylen där det inte är ingraverat något ljudspår (den delen kallas ofta "Dead Wax"), så är det i alla tidiga Blue Note-släpp och hittar du en platta ifrån skivbolaget som har örat stämplat så är den värd mycket om du ska värdera dina vinylskivor. På det viset är örat i ett äkthetsbevis för en värdefull platta.
Jag har själv ingen så gammal Blue Note-platta och jag hittar ingen copyright-fri bild på den men du kan se en bild på "örat" på denna länken från en artikel av Svenska Yle. Bläddra ner till punkt fem.
Vad jag menar med att skriva äkta som "äkta" är att detta är ett bevis för att det är en orginalutgåva av Blue Note ifrån deras första år, senare gav de ut skivor som är lika äkta men utan den lilla stämpeln.
Hittar du en vinyl från Blue Note med örat kan du skriva det när du ska sälja den och då skriver du den som "Ear in dead wax", dvs, stämpel av örat i den sista delen av vinylen som inte har ljudspår. Gör du så så vet en köpare att det är en riktig och gammal värdefull skiva att köpa och du som säljare bidrar med ett äkthetsbevis som en köpare vill ha.
DET FINNS FLER SKIVBOLAG SOM ÖVERLAG ÄR ATTRAKTIVA - läsvidare här
Detsamma gäller naturligtvis om du ska köpa en Blue Note-platta. För mig som idag nästan bara köper musik för att lyssna på så är den här kunskapen mest en kul grej när jag bläddrar bland plattorna på en second hand eller loppis, ställen där de inte har sådan koll på vad de säljer. Skulle jag då hitta ett litet öra så kommer jag utan att tveka att köpa skivan om så den är alldeles repig. Den är troligen värd mer än mina standardskivor ändå.
Om skivbolaget
Blue note bildades 1939 i USA utav två tyskar som flydde undan nazisternas förtryck som startade på 30-talet och gav ut Jazz i olika former. John Coltrane och Cannonball Adderly var några av de mest kända musikerna som spelat in där, men även en sådan som Miles Davis spelar på en del Blue Note-skivor.
Skivbolaget har sålts några gånger och då bytt ägare men det finns än idag kvar och vill vara en garanti för bra jazz, oavsett vilken platta av dem du lyssnar på.
Hoppas du lärde dig något nytt från denna text, hör gärna av dig om du har frågor eller önskemål om något jag ska skriva om. Min mejl hittar du under rubriken "Om Bloggen".
/Per
Kommentarer
Skicka en kommentar